Kalori ve Beslenme Nedir Nasıl Hesaplanır - Güncel Forum - Guncelforum.net
Güncel Forum - Guncelforum.net  
CANLI SOHBET İÇİN TIKLA GüncelForum Online Sohbet Odaları Açıldı Hemen Giriş Yap EN GÜZEL TATİL YERLERİ Yerli Ünlüler

Geri git   Güncel Forum - Guncelforum.net > Genel Kültür > Sağlık

Sağlık Dahiliye, Cerrahi, Ortopedi, Cildiye, Kardiyoloji, KBB, Göz ve Çocuk Hastalıkları, Kalori Hesaplama Tıp Sözlüğü vs.. Her Türlü Sağlık Bilgileri..

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 18.03.08, 20:34   #1 (permalink)
Administrator
 
Aydanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Diğer Bilgiler
Üyelik Tarihi: 17.01.08
Takım: Fenerbahçe
Mesajlar: 12.288
Rep Bilgileri
Rep Gücü: 170
Rep Puanı: 5247
Rep Derecesi: Aydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond repute
Teşekkür Bilgileri
Teşekkürleri: 686
865 Mesajına 1.365 Defa Teşekkür Edildi.

Standart Kalori ve Beslenme Nedir Nasıl Hesaplanır

Kalori ve Beslenme Nedir Nasıl Hesaplanır

Beslenme

Canlılarda büyüme, sağlık, üreme için gerekli besin maddelerinin alınması. Besinler, bedende gerçekleşen kimyasal tepkimeler için gerekli kimyasal enerjinin yanı sıra, bedene destek olan, hücrelerin oluşması ve yenilenmesi için gereken maddeleri de sağlarlar. Canlıların varlıklarını sürdürebilmeleri için çeşitli kimyasal bileşenler içeren besinler almaları gerekir.

Sporculara güç kazandırmak için ya da şişmanlık, şeker hastalığı ve kalıtımsal bozukluklar gibi sorunlara da karşı da, özel beslenme rejimleri uygulanabilir. Dengeli bir rejimde kişinin aldığı kalori, bedenin gereksinmesine uygun olmalıdır. Beslenme rejiminin önemli bileşenleri proteinler, yağlar, karbonhidratlar, su, vitaminler ve tuzlar ile bazı az bulunan elementlerdir. Bunlar uygun ve dengeli biçimde alınmazlarsa, beslenme bozukluğu hastalıkları ortaya çıkar.
Kişinin dengeli beslenmesi için alınan besinler 5 grupta incelenir:
  1. Tahıl ve Ekmek Grubu
  2. Süt ve Yoğurt Grubu
  3. Et Grubu
  4. Sebze ve Meyve Grubu
  5. Yağ ve Şeker Grubu

Karbonhidratlar: Vücudun temel enerji kaynağıdır. Kişinin günlük enerji gereksiniminin %55'i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan bu bileşikler yiyeceklerde daha çok şeker ve nişasta biçiminde bulunur. Örneğin üzüm şekeri denen glikoz en basit karbonhidratlardan, yumrulu bitkilerin köklerinde depolanan nişasta ise en karmaşık karbonhidratlardan biridir. Karbonhidratça zengin yiyeceklerin yapısında genellikle glikozdan daha karmaşık şekerler ve nişastalar bulunur. Ama bu bileşiklerin tümü sindirim sıraında parçalanarak glikoza indirgendiğinden, yiyeceklerdeki bütün karbonhidratlar sonunda glikoz olarak kana geçer ve karaciğerde glikojen biçiminde depolanır. Vücuda enerji gerektiğinde, karaciğerdeki glikojen yeniden glikoza dönüşerek kan dolaşımı aracılığıyla hücrelere dağıtılır. Bu nedenle, kanda bulunduğu için kan şekeri de denen glikoz vücudun temel enerji kaynağıdır.

Proteinler: Vücudun yapı taşlarıdır. Kemikler, kaslar, deri, sinirler, kısacası vücudun büyük bölümü proteinlerden oluşur. Yiyeceklerle alınan proteinler sindirim sırasında parçalanarak aminoasitlerine ayrışır ve vücut, bu aminoasit deposundan seçtiği uygun yapıtaşlarını yeniden bir araya getirerek kendi dokularını oluşturan proteinleri yapabilir. Protein açısından zengin olan başlıca hayvansal yiyecekler yunurta, et, balık, peynir ve süt, bitkisel yiyecekler ise ekmek, patates, fındık ve ceviz gibi kabuklu yemişler, bezelye, fasulye ve mercimektir.

1 gr protein 4 Kal'lik bir enerji sağlar. Günlük enerjinin %10-15'i proteinden gelmelidir. Beslenmemizde proteinden zengin besinlere ihtiyaçtan fazla tüketmek, yetersiz tüketmek kadar zararlıdır.

Yağlar: Vücudun enerji ihtiyacında bir diğer besin grubu da yağlardır. Yağlar da karbon, hidrojen, ve oksijenden oluşur. Tereyağı, yağlı et, kaymak, peynir ve yumurta gibi yiyeceklerden alınan hayvansal yağlar ile mısır, ayçiçeği, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlardan elde edilen bitkisel yağlar dengeli beslenmede önemli bir yer tutar. Ama bu temel besinlerin fazla alınması zararlı olabilir. Bazı yağların kalp hastalıkları olasılığını artırdığına inanan birçok doktor, sağlıklı bir yaşam için özellikle hayvansal yağların fazla yenmemesini salık verir. 1 gr. yağ 9 Kal enerji sağlamaktadır.

Mineraller: Mineraller vücudun sağlılı kalabilmesi için gerekli olam kimyasal elementler ile bu elementlerin inorganik bileşikleridir. Her mineralin, öbür besin maddelerinin etkisini güçlendiren tamamlayıcı bir görevi vardır. En çok sütte ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynar. Süt ürünlerinde, yumurta sarısında, baklagillerde ve kuru yemişlerde bulunan fosfor da kemik ve dişlerin, kas ve sinir dokusunun yapıtaşlarındandır. İçme sularında bulunan flüorun da diş çürümelerini önlediği saptanmıştır.

Vitaminler: Vücuttaki bir takım biokimyasal işlemlerin devamında rol oynarlar, vücudun direncini artırır ve bazı vitaminler, vücuda alınan çoklu doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önlerler. İlk bulunan vitaminler alfabenin değişik harfleriyle adlandırılmıştı. Sonradan bu bileşiklerin kimyasal yapıları belirlenince, askorbik asit, tiyamin ya da riboflavin gibi bilimsel adlar verildi. Ama bugün bile, vitaminlerin A, B, C gibi harflerle anılması çok yaygındır. Vitaminlerin çok az miktarda alınması vücut için yeterli olduğundan, çeşitli yiyeceklerle dengeli beslenen kişilerde vitamin eksikliği görülmez. Yalnız bazı hastalıklarda doktorlar, vücut sağlığına kavuşuncaya kadar normalden daha fazla vitamin alınmasını önerirler. Ama olağan koşullarda yiyeceklerdekiyle yetinmeyip gereğinden çok vitamin almanın hiçbir yararı yoktur; çünkü vitaminlerin çoğu vücutta depolanmaz ve günlük gereksinimden fazlası idrarla birlikte dışarı atılır.

Gıdaların Seçimi
Sağlıksız beslenme, birçok insanda, damar duvarlarının iç yüzeyinde yağ birikintilerinin oluşmasına yol açar. Zaman içinde, bu yağ birikintileri kan damarlarını daraltıp kan damarlarını daraltıp kan dolaşımını engeller. Kalbe giden yaşamsal kan damarlarının daralması ya da tıkanması ise kalp krizine neden olabilir.

Bu birikintiler büyük miktarda kan kolesterolü denen maddeyi içerir. Herkesin kanında kolesterol bulunur ama kalp hastalarında bu miktar genellikle daha yüksektir. Yüksek kolesterolün nedeni yediğimiz gıdalardır. Ama bu düzeyi etkileyen, genellikle düşünüldüğü gibi gıdalarda bulunan kolesterol değil, tükettiğimiz yağların türü ve miktarıdır. Bilmemiz gereken 3 değişik yağ türü vardır...

Doymuş Yağlar: Yüksek oranda doymuş yağ içeren bir beslenme kandaki kolesterol seviyesini ve zamanla kalp hastalıkları riskini artırır. Bu yüzden , tükettiğimiz doymuş yağ miktarını azaltmaya çalışmalıyız. Doymuş yağlar, yağlı sığır ve koyun eti gibi hayvansal ürünlerde ve katı yağlarda yüksek miktarda bulunur. Ayrıca tam yağlı süt peynir ve tereyağı gibi mandıra ürünleri de yüksek oranda doymuş yağ içerir.

Tekli Doymamış Yağlar: Zeytinyağında ve avokadoda yüksek oranda bulunur. Kandaki kolesterol düzeyini artırmadığı gibi, bazı uzmanlara göre de, düşürücü etkisi vardır.

Çoklu Doymamış Yağlar: Kandaki fazla kolesterolü düşürmede yardımcı olabilirler. Çoklu doymamış yağlar mısırözü, ayçiçeği, soya ve safran gibi bitkisel yağlarda ve bu yağlardan yapılan 'doymamış yağ oranı yüksek' ibaresini taşıyan ürünlerde bulunur. Uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar da, kanda pıhtı oluşumunu önlemede yardımcı, bir tür çoklu doymamış yağ açısından zengindirler. Çoklu doymamış yağlar sağlığımız açısından yaşamsal değeri olan 'temel yağ asitlerini' içerirler. Bu yüzden, toplam yağ tüketimini azaltmak ve doymuş yağlar yerine doymamış ve özellikle çoklu doymamış yağları tüketmeye çalışmak çok gerekli bir çabadır.

Gıda Seçiminiz Ne Olmalı:
İlk alışverişe gittiğinizde , elinize bir ürün aldığınızda durun ve ambalaj üzerinde yazılı, miktarına göre sıraya dizilmiş içindekiler kısmını kontrol edin. Bu ürünün her zaman aldığınız ürünlere göre daha sağlıklı olup olmadığına bakın. Yani, doymamış yağ ya da sindirilebilen türden lif oranı yüksek gıdalar satın almaya çalışın,doymuş yağ, şeker ve tuz oranı yüksek gıdalara dikkatle yaklaşın.

Gençken Başlamak
Sağlıklı beslenmeye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Çocukluk çağında başlayan alışkanlıklar hayat boyu sürer. Çocuklarınıza taze ve evde pişmiş yiyecek yedirmeye çalışın, yağlı çerezlerden ve cipslerden uzak durmalarını sağlayın. Ama büyümekte olan çocukların daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu unutmayın ve onları katı diyetlere sokmayın. Esmer ekmeği, tahılları, meyve ve sebzeleri yeterince yediklerinden emin olun.

Bu Gıdalar Yerine
  • Tam yağlı peynir
  • Yağlı süt ve krema
  • Tereyağı, katı yağlar, sert margarinler
  • Sosis. Salam gibi yağlı etler ve et ürünleri
  • Kızartma yiyecekler
  • Beyaz ekmek ve tatlandırılmış kahvaltılık gıdalar.
  • Şekerli konserve meyveler , kek, bisküvi ve tatlılar
  • Doymamış yağ oranı düşük salata sosları ve mayonez

Bu Gıdaları Tercih Edin
  • Az yağlı peynir
  • Yağı alınmış süt, az yağlı yoğurt
  • Sıvı yağlar, doymamış yağ oranı yüksek margarinler
  • Yağsız et, tavuk ve balık
  • Izgara, haşlama ve buğulama yiyecekler
  • Lif oranı yüksek tahıllardan yapılmış ekmek, pirinç, yulaf, hamur işi , fasulye ve baklagiller
  • Taze meyve ve sebze, doğal meyve suları
  • Az yağlı, doymamış yağ oranı yüksek salata sosları ve mayonez.

Düşünerek Yemek
Sağlık uzmanları tarafından geleneksel beslenme anlayışına karşı gazetelerde, dergilerde, kitaplarda ve televizyonda yapılan uyarılar bir gün meyvesini verecektir. Bu gün, birçok kişi beslenmeyle sağlık arasındaki bağlantıyı biliyor ve bu insanların sayısı her geçen gün artıyor.

Bir çok hastalık sağlıksız beslenme ile bağlantılıdır. Aşırı şişmanlık, kalp hastalıkları, sindirim bozuklukları, hatta bazı kanser türleri kötü beslenmenin sonucu olabilir.

Ama sağlığın bozulması kısa sürede olmaz. Hastalığın gelişimi hiçbir belirti olmadan yıllar sürebilir. Oysa, daha sağlıklı bir beslenmeye ve yaşam tarzına geçilmesi bütün bu hastalıkların önlenmesi için gerekli bir adımdır.

Sağlıklı bir beslenme uygulamak için aslında çok çabaya da gerek yoktur. Birkaç basit değişiklik sizi kısa sürede doğru adımlara götürecektir:

Yağ tüketimini ve özellikle doymuş yağ miktarını azaltın, doymuş yağlar yerine doymamış yağları tüketmeye çalışın. Daha çok taze balık, yağsız et ve tavuk eti yiyin. Sosis ve hamburger gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdaları yememeye çalışın.

Kepek ekmeği, pişmiş kabuklu patates, lif oranı yüksek tahıllar, yulaf ve baklagillerin tüketimini artırın.

Taze meyve ve sebzelerden bol bol yiyin.

Tatlandırılmamış meyve suları ya da düşük kalorili hafif içecekleri yeğleyerek ve kek, puding, şeker ve bisküvi gibi şekerli gıdaları daha az tüketerek şeker miktarını azaltın.

Yemekleri pişirirken ve sofrada kullandığınız tuz miktarını sınırlandırın. Tuzlu çerezler gibi yağ oranı da yüksek gıdalar yerine taze meyve yiyin.

En Önemli 6 Risk Faktörü
Yanlış beslenme dışında, kalp hastalıklarına neden olan ve akılda tutulması gereken 5 önemli faktör daha vardır. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için yapacağınız en iyi şey bunların altısına da dikkat etmektir.
  • Sağlıklı gıdalar seçerek kalbinize yardımcı olun.
  • Fazla kilolardan kaçının
  • Yüksek tansiyonu önleyin
  • Mümkün olduğu kadar stresten uzak durun
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Mutlaka sigarayı bırakmaya çalışın.

Kolesterol

Yüksek Kolesterolün Vücuda Verdiği Zararlar

Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol yavaş yavaş (yıllar içinde) damar duvarında birikir. Bu birikim sonucu o damarda daralma, tıkanma ortaya çıkar. Bu durum bir su borusunda pisliklerin birikmesine benzetilebilir. Kolesterol hangi damarda birikmişse o damarla ilişkili sorunlar ve hastalıklar ortaya çıkar. Kolesterol yüksekliğinde belirti ve bulgular çoğu zaman ani kolesterol yükselmesine bağlı değildir, uzun süreli kolesterol yüksekliğinin damar duvarında kolesterol birikmesine yol açmasının sonucudur. Yani kolesterolünüz şu andaki değerinin 2-3 katına yükselse ve 3-4 saat yüksek kalsa size bir zararı olmaz. Asıl sorun sizde daha önce uzun süreli kolesterol yüksekliği olmasıdır.

Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) kolesterol birikimi bu damarlarda tıkanma ve daralmanın sonucu göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olur. Bunların sonucu hasta koroner by pass ameliyatı (cerrahi olarak darlığın ortadan kaldırılması) veya anjiyoplasti (balonla daralmış koroner arterin genişletilmesi) işlemine ihtiyaç duyabilir.

Beyini besleyen boyun damarlarında kolesterol birikimi olması felçlere, konuşma bozukluklarına, dengesiz yürümeye, bilinç kaybına yol açar.

Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Ana atardamarda (aort) kolesterol birikimi de tehlikelidir. Buradan kopan kolesterol birikintileri daha küçük damarları tıkayara k çok değişik sorunlara yol açabilirler: Bağırsağı besleyen damarları tıkayara k bağırsak ölümüne, göz damarlarını tıkayara k körlüğe, bacak damarlarını tıkayara k kangrene... yol açabilirler. Kolesterol yüksekliğine bağlı sorunlar ortaya çıktığı zaman hasta geç kalmış olabilir; bu nedenle kolesterol yüksekliğini önlemek, yükselmişse düşürmek çok önemlidir.

Kolesterol - yüksek tansiyon ilişkisi
Kolesterol ve yüksek tansiyon arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yani kolesterol yüksekliği yüksek tansiyona, yüksek tansiyon kolesterol yüksekliğine yol açmaz. Ancak ikisinin hedefi ve zarar verdiği organ aynıdır: Kan damarları. Yüksek tansiyon kan damarındaki basıncı yükselterek aşınma, yırtılmalara neden olur. Bu durum su borusu içindeki basıncın artmasına bağlı sorunlara benzetilebilir. Yüksek kolesterol de damar duvarında kolesterol birikimine yol açarak damarlarda daralma, tıkanmalara yol açar. Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği kan damarına diğerinin verdiği zararın şiddetini arttırır ve ortaya çıkmasını çabuklaştırır. Bu nedenle hem kolesterol yüksekliği hem de yüksek tansiyon tedavi edilmelidir.

Tedavide temel prensipler
Yüksek kolesterolün kontrol altına alınması ile yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı ve kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak gösterilmiştir. Kolesterol yüksekliğine ilaveten şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara gibi diğer kardiyovasküler risk faktörlerinin tedavisi de planlanmalıdır.

Tedavi 2 aşamada gerçekleştirilir:
  1. İlaç dışı tedavi
  2. İlaç tedavisi

Her hasta için tedavi farklılıklar taşır. İlaç dışı tedaviler kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaç tedavisi kesinlikle doktor denetiminde olmalıdır.

Tedavide hedef belirlenirken LDL-kolesterol düzeyinin esas alınması tercih edilir. Hedef LDL-kolesterol düzeyi hastada kalp ve damar hastalığının olup olmadığına göre değişir.

Kişide kalp ve damar hastalığı yoksa LDL-kolesterol düzeyinin 130 mg/dl’nin altına düşürülmesi yeterlidir.

Kişide kalp ve damar hastalığı varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altı olmalıdır. Yani kalp krizi geçirmişseniz, koroner arter daralmasına bağlı göğüs ağrınız varsa, koroner damar ameliyatı geçirmişseniz, koroner arterler balon ile genişletilmişse, beyine, böbreğe, bacaklara giden damarlarda kolesterol birikimi varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altıdır.

İlaçsız tedaviler
İlaçsız tedaviler yaşam düzeninin değiştirilmesi olarak da isimlendirilir. Yüksek kolesterol tedavisinde en önemli konu ilaçsız tedavilerdir, kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaçsız tedavilerde yapılan ihmal kolesterol düşürmek amacı ile kullanılan ilaçların başarısını da azaltır.

İlaçsız tedavilerin başında beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gelir. Beslenme alışkanlığından ayrı bir konu halinde bahsedilmiştir.

Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Sigara da kolesterol yüksekliği gibi bir kardiyovasküler risk faktörüdür. Sigara ayrıca akciğer kanseri, akciğer hastalığı, beyin kanaması ve birçok kansere de zemin hazırlar.

Hastada yüksek tansiyon varsa, yüksek tansiyon tedavisinde geçerli olan ilaç dışı tedaviler ihmal edilmemelidir. Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliğinde uyuglanan ilaç dışı tedaviler birbirine benzerlik gösterir. Yüksek tansiyonlu hastalarda ilaveten beslenme ile alınan tuzun da azaltılması gerekir.

Şeker hastalığı kontrol altına alınmalıdır. İnsülin kullanmak gerekiyorsa kaçınılmamalıdır.

Şişmanlık kesinlikle kontrol altına alınmalıdır. Şişmanlık tedavisi için bazı ipuçları Nasıl zayıflarım başlığı altında verilmiştir.

Düzenli egzersiz HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, LDL-kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür. Hastalar düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelidirler. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30-45 dakika süre ile yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapılmalıdır.

Alkol HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, ancak alkolün insan sağlığı ve sosyal yaşantı üzerine çok sayıda olumsuz etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle alkol alımı kesinlikle sınırlandırılmalıdır. İzin verilen etil alkol miktarı erkeklerde günde 30 ml, kadınlarda günde 15 ml’dir. 30 ml etil alkol 720 ml bira, 300 ml şarap, 60 ml 100 derece viski ve 60 ml rakıda bulunur.

Beslenme

Yüksek kolesterol tedavisinin olmazsa olmaz koşuludur. Vücut gereksinimi olan kolesterolü kendisi üretebilir bu nedenle diyetle kolesterol almaya gerek yoktur. Beslenme konusunda tedavi planı beslenme uzmanı ile birlikte yapılmalıdır.

Doymuş yağlardan ve kolesterolden fakir diyet seçilmelidir. Sıvı yağlarda doymamış yağ daha fazladır, tercih edilmelidir. Genel olarak sebze, meyve ve hububat tercih edilmelidir. Kızartmalardan kaçınınız. Kırmızı et yerine beyaz eti tercih ediniz. Yüksek tansiyonunuz varsa tuzu azaltınız. Karaciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolden zengin etlerden uzak durunuz. Gıdaların yağ ve kalori içeriklerine dikkat edilmelidir. Yağı azaltılmış peynir, sütü tercih ediniz. Diyet peynir, diyet süt kullansanız bile bunları sınırlı miktarda tüketiniz.

Kolesterol ve fındık
Fındığın kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri gösterilmiştir. 1998 yılında yayınlanan, 86.000 hastayı içeren, 14 yıllık takibi olan bir çalışmada haftada en az 140 gram fındık yiyenlerde kalp ve damar hastalıklarına daha az rastlanmıştır. Yapılan başka çalışmalarda da fındığın iyi kolesterolü yükselttiği ve kötü kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir. Fındığın fazla tüketilmesinin kilo alınmasına yol açacağı unutulmamalıdır.
Aydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.03.08, 20:50   #2 (permalink)
Administrator
 
Aydanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Diğer Bilgiler
Üyelik Tarihi: 17.01.08
Takım: Fenerbahçe
Mesajlar: 12.288
Rep Bilgileri
Rep Gücü: 170
Rep Puanı: 5247
Rep Derecesi: Aydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond repute
Teşekkür Bilgileri
Teşekkürleri: 686
865 Mesajına 1.365 Defa Teşekkür Edildi.

Standart Vitaminler

Vitaminler

Vitamin Ve Minerallerin İnsan Sağlığı İçin Taşıdığı Önem
Vitaminlerin hastalıktan koruyucu ve tedavi edici özellikleri günümüzde kesinlik kazanmıştır. Vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ise dengeli beslenme ile doğrudan ilgili. Üstelik dengeli beslenme bile bazı durumlarda vitamin ihtiyacının karşılanması için yeterli olmayabilir.

Hangi Vitaminlere Gereksimlerimiz Var?
Yoğun bir iş temposu içindeyseniz... Stres altındaysanız...
Stres ve yorgunluk üre yoluyla vücuttan daha fazla vitamin atılmasına neden olur. Enerjinizin ve sinirsel fonksiyonlarınızın devamı için B ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve bakır minerallerine gereksinmeniz vardır.

Sigara içiyorsanız...
Tek bir sigara, kanınızdaki 25 mg C vitaminini tüketir. Örneğin günde bir paket sigara içiyorsanız, C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için her gün ya 12 portakal yemelisiniz ya da 500 mg. C vitamini kullanmalısınız.

Alkol alıyorsanız...
Alkol bazı vitaminlerin emilimini ve kullanımını engeller. Alkollü içki içiyorsanız sağlığınız için B1, B6, C, folik asit, magnezyum ve çinko almalısınız.

Perhiz yapıyor ya da düzensiz besleniyorsanız...
Perhiz ya da düzensiz beslenme, aldığınız besin çeşitlerinin azalmasına ve dolayısıyla vitamin eksikliğine neden olur. Bu nedenle diyetinizi mutlaka A, B, E, C vitaminleri ve gerekli minerallerle desteklemelisiniz.

Hamileyseniz... ya da bebeğinizi emziriyorsanız...
Sorunsuz bir hamilelik geçirmeniz, sizin ve bebeğinizin sağlığı için bu dönemlerde vitamin takviyesi gerekir. Sizin için en gerekli vitamin ve mineraller folik asit, A, C, E, B6, B12 vitaminleri ile demir ve kalsiyumdur.

Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız...
Oral kontraseptiflerdeki östrojen, vücudunuzun vitamin dengesini bozar ve bazı vitaminlerin tükenmesine neden olur. Bu nedenle bu dönemde folik asit ve B6 vitamini almanız gerekir.

Menopoz dönemindeyseniz...
Bu dönemde değişen hormonal denge nedeniyle vücudunuzun kalsiyum ihtiyacı artar. Kalsiyumun vücudunuz tarafından kullanılabilmesi için mutlaka yanında D vitamini almalısınız.

Büyüme ve gelişme çağındaysanız...
Gelişme çağı, besin gereksiniminin son derece arttığı bir dönemdir. Yoğun enerji harcanması ve vücut gelişiminin hızlanması vitamin gereksinimini artırır. Bu çağda en gerekli vitaminler B ve C vitaminleri ile bazı minerallerdir.

60 yaşın üzerindeyseniz...
Bu dönemde bağırsakların vitaminleri emme işlevinin azalması ve sağlıklı besin hazırlama konusundaki ilgisizlik vitamin eksikliğine neden olur. Sizin için en gerekli vitamin ve mineraller E, C, B, demir ve kalsiyumdur.

Spor yapıyorsanız...
Egzersiz sırasında ve sonrasında vücudunuzun enerji gereksinimi artar. Sağlığınızı korumak için vitamin ihtiyacınızı karşılamalısınız. Sizin için alınması şart olan vitaminler C, E ve B vitaminleridir.

Vitaminler
A
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Cildi mikroorganizmalardan koruyup çeşitli savunma hücrelerini uyarıyor.
Nelerde Bulunur ?
Süt, peynir, ciğer, ton balığı

C
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Bakteri savunmasını artırıyor. Zararrlı serbest radikallerden koruyor. Yabancı organizmaları yok eden aktif T hücrelerini meydana çıkarıyor.
Nelerde Bulunur ?
Sebze ve Meyveler (özellikle yabani iğde, biber, brokoli, turunçgiller)

E
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Hücre zarındaki lipidleri serbest radikallerden koruyor.
Nelerde Bulunur ?
Bitkisel yağlar, süt ürünleri, balık ve fındık.

B6
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Bağışıklık hücrelerinin oluşumunda yardımcı faktör. T, B hücreleri ve antikor üretiminde önemli savunma hücrelerini yönlendiriyor.
Nelerde Bulunur ?
Som balığı, Sardunya, soya fasulyesi, ceviz, ciğer.

Beta Karoten
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Serbest radikallerin saldırısından koruyor.
Nelerde Bulunur ?
Havuç, kırmızı biber, yeşil lahana, ıspanak

Lipid
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Yağ asitleri bağışıklık hücrelerinin önemli bir yapı taşı. Doku hormonlarının çıkış maddesi.
Nelerde Bulunur ?
Balık yağı, soya yağı ve kolza yağı.

Çinko
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Hücre olgunlaşması, savunma hücrelerinin sayısını ve aktivitesini artırıyor. Fazlası zararlı.
Nelerde Bulunur ?
ıstiridye, et, yumurta ve süt ürünleri.

Selenyum
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Soğukalgınlığı sürecinde gerekli.
Nelerde Bulunur ?
Arpa, et, balık, avakado.

Demir
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Fazla ve eksik olması hücre savunmasını kötü etkiliyor.
Nelerde Bulunur ?
Kırmızı et, ciğer, sebze, arpa

Likopen
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Domatese rengini veren madde serbest radikalleri yakalıyor ve lenfositlerin çoğalımını teşvik ediyor.
Nelerde Bulunur ?
Domates (sosu, çorbası, salçası, ketçap )
Aydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.03.08, 21:11   #3 (permalink)
Administrator
 
Aydanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Diğer Bilgiler
Üyelik Tarihi: 17.01.08
Takım: Fenerbahçe
Mesajlar: 12.288
Rep Bilgileri
Rep Gücü: 170
Rep Puanı: 5247
Rep Derecesi: Aydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond repute
Teşekkür Bilgileri
Teşekkürleri: 686
865 Mesajına 1.365 Defa Teşekkür Edildi.

Standart Dondurma

Dondurmanın Tarihçesi
Dondurmanın 3000 yıl kadar önce Çinliler tarafından üretildiği biliniyor.İlk ticari dondurma tesisi kuruluş yeri: İngiltere.Yılı ise 1851.Bu tarihten sonra dondurma sektörünün hızla geliştiği görülüyor.Bu gelişme o kadar hızlı ve güçlü oldu ki bazı beslenme uzmanlarınca 20.yy' ın ikinci yarısı dondurma çağı olarak nitelendirildi.Ülkemizde ise çağdaş üretim tesislerinin kurulmasına kadar, dondurma uzun süre ev, pastane, sokak, otel dondurmacılığı çerçevesinde, sınırlı bir bulunabilirlik içinde varlığını sürdürdü.

Dondurma Nedir?
Dondurma, Devlet Planlama Teşkilatı klasmanına göre süt ürünü gıdalar kategorisinde yer almaktadır, çünkü dondurma, süt ürünlerinin (süt, süt tozu, kaymak), çeşni maddelerinin (şeker, kakao, meyve konsantresi/püresi, fındık), kıvam artırıcı maddelerin (gıda maddesi tüzüğünde yer alanlarının) karıştırılması, homojenize ve patörize edilerek soğutulup ambalajlarda dondurulması sonucunda elde deilir.Tüketiciye dondurulmuş olarak sunulur.

Türkiye'de halk arasında kısaca dondurma diye adlandırılan ürün grubu aslında oldukça geniştir.Bu ürün grubunda yer alan ve hammadde farklılıklarına göre isimlendirilen buz krem, sorbe, buz meyve gibi ürünler tüketicilere değişik lezzetler sunar.

Günümüzde beslenme uzmanları, dondurmanın yararlı bir besin olduğu konusunda görüş birliği içindeler.

Dondurmanın Beslenmedeki Önemi
Bilindiği gibi, her gıda maddesinin insanın günlük tüm besin ihtiyacını dengeli şekilde karşılaması beklenemez.Dondurma ise belli bir üstünlüğe sahiptir.Sütün besin öğelerini sütten daha yoğun bir biçimde içeren yararlı ve besleyici bir gıda maddesidir.

100 gr. dondurma ortalama;
135 mg. kalsiyum
115 mg. fosfor
100 mg. sodyum
160 mg. potasyum
0.1 mg. demir
130 mg. A vitamini
0.21 mg E vitamini
0.25 mg. B2 vitamini
0.13 mg. niacin içermektedir.

Dondurma ve Sütün Başlıca Bileşimleri

Gıda Maddeleri

Dondurma (%) || Süt(%)

Süt Yağı (Çeşide göre)
4-10 || 3.5

Süt Tozu (Yağsız)
10 || 8.5

Şeker / Glikoz Şurubu

18 || -

Tamamlayıcılar
1 || -

Toplam Kuru Gıda Maddesi
34-39 || 12
-----------
-----------

Dondurma ve Sütün Besleyici Elemanları

Dondurma(100 gr) || Süt(100 gr)

Hacim (cc)---> 200 || 100

Karbonhidrat (gr)--- >21.5 || 4.7

Yağ (gr)---> 6.6 || 3.5

Protein (gr)---> 3.6 || 3.2

Enerji (Kcal)---> 166 || 64.5

Dondurma vitamin ve mineraller açısından da zengindir.

Kalp
Kanserden sonra en çok korkulan hastalıklardan biri de enfarktüs. Her yıl binlerce insan enfarktüs geçiriyor ve yine binlerce insan bu sebepten ölüyor. Ve bunların arasındaki üç kişiden biri kadın. Yani eskiden inanıldığı gibi sadece erkeklerde görülmüyor. İnsanlar bu hastalığa kurban olmamak için daha fazla hareket edebilir, sigarayı bırakabilir, strese girmekten kaçınabilir, beslenmesine daha çok dikkat edebilir. Çünkü; yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara bir türlü vazgeçemediğimiz fazla yağlı, tatlı ve tuzlu yiyecekler neden oluyor. Sonuçta yağ birikmesi kalp damarlarını daraltıyor ve bu da enfarktüs demek oluyor.

Kalp rejimi diye bir şey yoktur, fakat yağlardan mümkün olduğu kadar uzaklaşıldığı takdirde sorun azalmış demektir. Kalorileri de hesaplamaya gerek kalmaz.

Ekmek: Beyaz undan yapılan ekmeğin tadı gerçi çok güzeldir ama kepek, çavdar ürünleri daha sağlıklıdır. Çünkü bunlarda daha çok vitamin ve mineral vardır.

Çilek: Çileği krem şanti yerine yoğurtla birlikte yemeniz daha iyi olur. Taze meyveler bol vitamin ve lifli madde içerirler, bu nedenle her gün sofraya konulmalıdırlar.

Kızarmış tavuk: Derisi olmadan yenildiğinde kalp için mükemmel bir besindir. Daha yağlı olan sucuk yerine ekmeğin üstüne tavuğun göğsünden bir parça koyabilirsiniz.

Tatlılar ve çikolata:Bunlar sadece kalp için değil, genel sağlığınız, dişler ve formunuz için de iyi değillerdir. Beyaz şeker ihtiva eden tüm yiyeceklerden maksimum derecede kendimizi uzak tutmalıyız. Asıl ihtiyacımız olan glikozu, beyaz şeker ihtiva eden yiyeceklerden değil de, doğal glikoz içeren ( meyveler, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut, kuru incir, pekmez ) gibi yiyeceklerden sağlamalısınız.

Tereyağı ile yapılmış pasta ve kekler: Tam bir kalori bombasıdırlar ve vücuda yağ depolarlar. Kalbinizin hatırı için bunları yemekten vazgeçmelisiniz.

Ton balığı: Salatasını veya ekmek üstüne koyup yerseniz, kalbinize iyilik etmiş olursunuz, çünkü balığın yağı kalp için çok faydalıdır. Ayrıca balıkta bol miktarda protein de vardır.

Sucuk salam vs: Bu gibi yiyeceklerde bulunan fazla miktardaki yağ gizli olduğundan insan çoğu zaman fark etmez.

Cips: Televizyon seyrederken atıştırmak için çok güzel bir yiyecektir. Fakat kalp için çok yağlı ve çok tuzludur. Şu andan itibaren bunu yemek listenizden silmelisiniz.

Margarin: Bitkisel yağ içerdiği için kolesterol tehlikesi yoktur ve daha çok doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur. Tabiki tüm yemekleriniz için en yerinde olanı "SIZMA ZEYTİNYAĞI" kullanmaktır. ( Üstünde SIZMA yazması önemlidir. )

Peynir: Kemikler ve dişler için çok önemli olan kalsiyum, peynirde bol miktarda vardır. Fakat bazıları çok yağlıdır. O yüzden az yağlı olanını tercih etmelisiniz.

Patates kızartması: Kalp için sağlıksızdır. En iyisi dondurulmuş olanlardan alıp fırında pişirin.

Mısır gevreği (cornflakes): Şekersiz olarak ve yağsız sütle yendiğinde kalp için sağlıklı bir kahvaltıdır. Çünkü vitamin, mineral, demir ve lifli maddeler yönünden zengindir.

Yumurta: Kalbin düşmanı olarak bilinir. Ancak haftada yenen üç yumurta tehlikeli değildir.

Köfte: Yağsız etten yapılırsa kalp için tehlikeli değildir.

Tereyağı: Hayvansal yağdan yapılır, doymamış yağ asitleri içerir. Kalp için ne kadar az yenirse o kadar iyidir.

Kalbin Hoşuna Giden Yiyecekler
Bol lifli madde içeren yiyecekler yiyin. Kepek çavdar ürünleri, taze meyve ve sebze, lifli maddeler için en zengin kaynaklardır. Lifli besinler kolesterol ve yağ miktarını azaltır.

Sofranızda sık sık balık bulundurun. Balığın içerdiği daha çok doymamış asitler damarlarda yağ birikmesini önler.

Magnezyum kaynaklarını ( fındık, fıstık, baklagiller gibi ) yemeyi ihmal etmeyin. Magnezyum kalbin fonksiyonunu dengede tutar ve adalelere enerji sağlar.

Bol ıspanak yiyin. Bu yeşil sebzede bol miktarda folikasit veB6, B12 vitaminleri vardır.

8 Altın Yaşam Kuralı
**Tansiyonunuza dikkat edin. Göstereceğiniz bu dikkat enfarktüs tehlikesini yüzde 40-60 oranında azaltır.

**Kolesterolünüze düzenli olarak baktırın. Bu da tehlikeyi yüzde 25 oranında azaltır.

**Sigara içmemeyi tercih edin. Ayrıca devam ettirmekten rahatsız olduğunuz herşey için ( olmamasını ve/veya yapmamayı ) * TERCİH EDİYORUM * kelimesini kullanın. - Kan şekerini ciddiye alın. Şeker hastalarının yüzde 70'i kalp dolaşım hastalıklarından ölüyor.

**Kilonuza dikkat edin. İdeal kilo ile tehlike yüzde 50 oranında azalır.

**
Günde iki bardak şarap için. Bu da tehlikeyi yüzde 25-45 oranında azaltır.

**Haftada iki kere 30 dakika süreyle yapacağınız spor, tehlikeyi yüzde 45 oranında azaltır.

**Stresten kaçının. Stres tansiyonu yükseltir ve bunun sonucu olarak enfarktüs tehlikesi başgösterir.

**
Günde alınan 100 mg. Asetilsalisilasit tehlikeyi yüzde 30 oranında azaltır.

Enfarktüsün İlk İşaretleri
Akut enfarktüsün işaretleri şunlardır:

Göğüs kafesinde ve buradan iki kola birden, karına, kürek kemiklerinin arasına ve çenenin alt kısmına yayılan şiddetli, uzun süreli ağrılar.

Çoğu zaman göğüs kafesinde yanma hissedilir, ağrılar boyuna ve karnın üst kısmına da girebilir.

Göğüs kafesinde sıkışıklık veya şiddetli ağrılar.

Soluk bir yüz rengi, alında ve dudağın üst kısmında veya yüzün her tarafında soğuk ter.

Oturmaya veya yatmaya zorlayan nefes alma zorluğu (sık sık derin olmayan nefes almalar).

Aniden bilinçsiz olarak yere yıkılma.

Son Araştırmalar
Son yıllarda gerek kalp-damar, gerekse kanser hastalıklarının oluşmasında yağ soylu maddelerin önemli rolü olduğu görüşü, yağların sağlığımız için zararlı olduğu izlenimini uyandırabilir. Ancak bu hatalı bir yargıdır. Yağların diyetten tamamen kaldırılması, aşırı ve dengesiz tüketimleri kadar zararlı olabilir. Yağların vücudumuzda bir çok önemli görevleri olup, belli bir düzeyde alınmaları sağlığımız için gereklidir. Hiç yağ yemesek de vücudumuz yağ soylu maddelerin çoğunu nişasta ve proteinli gıdalardan üretebilir, ancak vücutta yapılamayan ve dolayısıyla "elzem yağ asiti" olarak tanımlanan linoleik asitin, diyetle alınan çoklu doymamış yağlarla az miktarda ama mutlaka alınması gerekir. Beslenme ve gıda uzmanı Doç. Dr. Huriye Wetherilt uyarısı şöyle: "Tabağımızdaki kolesterol kanımızdaki kolesterolü pek fazla etkilemez. Diyetten, kolesterol içeren gıdaların çıkarılması yanlıştır, çünkü gereksiz yere besleyici gıdalardan uzak kalınmış olur."

Son 20 yılda yapılan araştırmalar bu sonucu çıkarıyor. Diyetle alınan kolesterol yani tabağımızdaki kolesterol kanımızdaki kolesterolü pek fazla etkilemiyor. Örneğin, yüksek kolesterol içeren bir gıda olan yumurtanın, kan kolesterolünü yükseltme potansiyeli düşüktür. Yoğurt, kolesterol içeren bir gıda olmasına karşın, kan kolesterolünü düşürmekte, LDL/HDL oranını olumlu yönde etkilemektedir. Aynı şekilde balık da kolesterolü yüksek bir gıdadır, ancak içerdiği omega 3 yağ asitlerinden dolayı LDL/HDL oranını düzeltmektedir. Buna karşın, çikolata ve hindistan cevizi yağlarında kolesterol olmadığı halde, bu yağları içeren gıdaların tüketimi kan kolesterolünü yükseltmektedir. Bu nedenlerle, kan kolesterol düzeyini düşürmek isteyen bir kişi, diyetinden kolesterol içeren gıdaları çıkartarak sorunu çözebileceğini düşünürse, yanlış olur ve gereksiz yere yoğurt, balık ve yumurta gibi besleyici gıdalardan yararlanamaz. Zaten yiyeceklerle alınmayan kolesterol açığı karaciğerde yapılan üretimle kapanacaktır. Ancak aşırı düzeylerde ve sakıncalı gıdalarla alınan kolesterolün damarlar üzerinde olumsuz etki yaptığı da bir gerçektir.
Aydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.03.08, 21:22   #4 (permalink)
Administrator
 
Aydanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Diğer Bilgiler
Üyelik Tarihi: 17.01.08
Takım: Fenerbahçe
Mesajlar: 12.288
Rep Bilgileri
Rep Gücü: 170
Rep Puanı: 5247
Rep Derecesi: Aydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond repute
Teşekkür Bilgileri
Teşekkürleri: 686
865 Mesajına 1.365 Defa Teşekkür Edildi.

Standart Sigara

Sigara

Sigara Kalbi Neden Etkiler ?

Sigara dumanı kalp ve damarlara zarar verebilecek zehirli maddeler içerir:

Nikotin: Alışkanlık yaratıcı bu zehirli madde kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonun geçici olarak yükselmesine neden olur.Ayrıca, kanın pıhtılaşma riskini artırır.
Karbonmonoksit: Tütünün yanarken çıkardığı zehirli bir gazdır.Sigara dumanıyla içe çekilerek, kanın kalbe ve vücuda taşıdığı oksijen miktarında büyük azalmaya neden olur.

Bu nedenlerle sigara içtiğinizde, kalbiniz daha çok çalışır ve daha az oksijen alır.

Sigara İçenin Karşılaştığı Risk Nedir ?
Sigara alışkanlığı akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve başka hastalıkların ortaya çıkma riskini büyük oranda artırır.Bu hastalıklar her zaman öldürücü olmasa da sağlığınızı ciddi bir şekilde etkileyebilir.İngiltere'de yapılan bir incelemeye göre, günde 20 sigaradan fazla içen tiryakilerin %40'ı daha emeklilik yaşına gelmeden ölmektedir.Oysa bu oran içmeyenlerde %15 dir.

Kadınlar da, enaz erkekler kadar sigaranın zararlarına açıktır.Üstelik sigarayla bağlantılı hastalıkların kadınlarda görünme oranı artmaktadır.35 yaşın üzerinde sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp hastalığı riski çok yüksektir.

Bugün, insanlar kalp sağlığını tehdit eden tehlikeler konusunda daha bilinçliler ve sigarayı bırakmaya yöneliyorlar.Neden siz onlardan biri olmayasınız ?

Ya Sigara İçmeyenlerin Karşılaştığı Risk Nedir ?
Sigaradan iki tür duman çıkar: Birincisi, sigaranın filtresinden süzülüp içe çekilen duman, ikincisi de yanan sigaranın ucundan direk havaya karışan dumandır.ikincisi süzülmediği için ilkine göre çok daha fazla zararlı madde içerir.Bu yüzden, özellikle uzun süreler boyunca bu tür dumanı solumak zorunda kalan sigara içmeyenler için son derece tehlikelidir.

Sigara içen anne-babaların çocuklarında, gene aynı nedenle zatürre, akciğer kanseri, bronşit gibi ciddi göğüs hastalıklarının görünme riski fazladır.İleriki yaşlarında sigara içmeye de eğilimli olurlar.

Bırakmanın Faydaları
Sigarayı bırakırsanız, sağlığınızı tehdit eden riskler büyük oranda azalacaktır.Nikotinin alışkanlık yaratıcı etkisinden dolayı, rahatsızlık ve huzursuzluk duyabilir, zor günler geçirebilirsiniz.Ama sadece birkaç hafta süren bu zor dönem sonucunda kazançlı çıkan siz olacaksınız.Sigarayı bırakmak sadece sağlıklı hissetmenizi değil, kalp hastalıklarına yakalanma riskinin ilk yıl boyunca epeyce düşmesini de sağlayacaktır.Sigara içmemeyi sürdürürseniz zamanla hiç sigara içmemiş birinin sahip olduğu düşük riske de ulaşabilirsiniz.

Sigarayı bırakmanın, sağlıklı bir kalbe ve ciğerlere sahip olma dışında da yararları vardır.Sigarayı bırakmış kişi hemen farkedilir, çünkü yaşamaktan mutludur.Sigarayı bırakana kadar bu duygunun değerini anlamak güç olsa da bıraktığınızda ne kadar hoş bir duygu olduğunu göreceksiniz.Yediğiniz yemeğin tadından başla***** her şey yeni, zevkli ve lezzetli gelmeye başlayacaktır.Vücudunuz formuna yeniden kavuştukça kendinizi daha canlı hissedecek, sigaraya HAYIR dedikçe kendinize saygınız artacaktır.

Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları
  • Sigarayı bırakacağınız bir gün seçin ve o gün kesinlikle bırakın.
  • Sigarayı bıraktığınızı herkese söyleyin.Çevrenizdekilerin sizi sigarayı bırakmış biri olarak görmesi size destek olacaktır.
  • Günlük sigarayı bırakma kararı alın ve her seferinde bu kararınızı bir gün daha uzatın.
  • Sigarayı en çok istediğiniz anları belirleyin ve bu anlarda elinize tespih, kalem, dikiş, örgü gibi oyalanacak şeyler alın.
  • Sigara içmeyerek bir ayda yapacağınız tasarrufu nereye harcayabileceğinizi düşünün.
  • Sigarayı bırakmış biri değil, sigara içmeyen biri olduğunuzu düşünün.Sigara ikram edildiğinde, her seferinde "sigara içmiyorum, teşekkür ederim" deyin.
  • Sigara içme isteği duyduğunuzda, bırakmadaki başarınızı ve çektiğiniz zorukları düşünün.
  • İlk sigara bırakma denemesinde herkes başarılı olamaz.Sigara bırakılması güç bir alışkanlıktır ama denemekten vazgeçmeyin.
  • Bırakma konusunda yardımcı olabilecek yolları araştırın.Doktorunuza sigarayı bıraktırma sakızı, grup terapileri, hipnoz, akupunktur gibi bırakma yolları için başvurabilirsiniz.
    Sigara İçmek Ya da İçmemek
  • İnsanlar birçok nedenden dolayı sigarayı bırakıyorlar.Kötü kokusu, yüksek fiyatı, sigara içmeyenlerden gelen baskı, vücutta zindeliğin eksilmesi bu sebeplerden birkaçı.Ama en önemlisi, sigaranın insan sağlığına yönelik en büyük tehlikelerden biri olduğunun yavaş yavaş anlaşılmaya başlamasıdır.
  • İnsanlara sigaranın zararlarını sorduğunuzda alacağınız ilk cevap akciğer kanseri olacaktır.Oysa, sigaranın neden olduğu kalp hastalıkları akciğer kanseri kadar sık ve öldürücüdür.
  • Sigara içen orta yaşlı erkeklerde göğüs ağrısı (angina pectoris) görülme riski içmeyenlere göre iki kat daha fazladır.
  • Günde 20 veya daha fazla sigara içen, 40 yaşındaki her 3 erkekten biri emeklilik yaşına ulaşmadan kalp krizi nedeniyle ölmektedir.
  • Gerçekte, sigara alışkanlığı kalp hastalıklarından ölme riskinizi iki kat artırmaktadır.İngiltere'de her sene sigara içen 35000 kişi kalp hastalığından ölmektedir.
  • Bütün bunlara ek olarak, akciğer kanseri, müzmin öksürük, bronşit, kan dolaşımı bozuklukları, boğaz tahrişi ve ülserin riskini de düşünecek olursanız, sağlıklı kalp isteyenlerin tütüne HAYIR demeleri hiç şaşırtıcı olmayacaktır.

    Sigarayı Bırakınca Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Meydana Gelir?
  • 20 dakika sonra Kan basıncı normale döner.Ellerin ve ayakların sıcaklığı artarak normale döner.
  • 8 saat sonra Kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.
  • 24 saat sonra Kalp krizi riski azalmaya başlar.
  • 2 hafta- 1ay sonra Dolaşım düzelmeye başlar.Akciğerlerin kapasitesi %30 artar.
  • 1-9 ay sonra Öksürme yorgunluk, nefes darlığı azalır. Ciğerlerdeki siller normal işlevlerini yapabilir hale gelir. Siller ciğerleri temizleyerek enfeksiyon riskini azaltırlar.
  • 1 yıl sonra Koroner kalp rahatsızlıkları riski sigara içenlerin yarısı kadardır.
  • 5 yıl sonra Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle aynı düzeye iner.
  • Sigarayı bırakmanın sosyal açıdan sağlayacağı faydalar
  • Kontrolün kendinizde olduğunu, iradenizin ne kadar kuvvetli olduğunu hissedersiniz.
  • Kendinize güveniniz artar.
  • Aileniz daha sağlıklı olur.
  • Daha sağlıklı görünürsünüz.
  • Bir sigara içebilmek için toplantıya ara verilmesini iple çekmezsiniz.
  • Sigaraya yapılan zamlar sizi hiç rahatsız etmez.
  • Egzersiz yaparken zorlanmadığınız için daha sportif olursunuz, bu da görünüşünüzü değiştirir.
Bana Kim Yardım Edebilir?
İlk durağınız doktorunuz olmalıdır. Grup terapileri öneren sağlık programları size yardımcı olabilir. Sigara içenlerin çoğu grup terapilerini cesaret kırıcı bulur. Amerikan Kanser Birliği, Amerikan Akciğer Birliği, Amerikan Kalp Birliği bu konuda mükemmel programlar bildirmiştir.

Nereden Başlayalım?
Mark Twain'in hoş bir lafı vardır. "Sigarayı bırakmak çok kolay, ben yüzlerce kez bıraktım!" Disiplinli biri için aniden kesmek kolay olabilir, ama çoğu kişi için hiç de kolay değildir. Bir daha sigara içmeme düşüncesi size dayanılmaz gelebilir. Bu yüzden önce kendinize sadece bir hafta bırakacağım diye söz verin. İlk dumansız haftayı başarıyla atlatırsanız başka bir hafta için daha söz verin ve böylece tamamen bırakıncaya kadar devam edin. Başetmeniz gereken iki önemli engel var: Nikotin bağımlılığı ve sigara alışkanlığı

Bağımlılıktan Kurtulmak
Tütün nikotin içerir. Nikotin bağımlılık yapar. Eğer aniden bırakırsanız bir takım fiziksel ve fizyolojik etkiler hissedeceksiniz. İştah açılması, sinirlilik, anksiete (tedirginlik), depresyon, uykusuzluk gibi etkilerdir. İlk hafta bu bırakma belirtileri ağır olur. Ama 2. haftadan sonra azalır. Bir ay içinde ise çoğu yok olur. Yavaş yavaş bırakırsanız bu etkiler daha az şiddetli, ama daha uzun olur. Bu yüzden aniden bırakma önerilir.

Alışkanlıktan Kurtulmak
Düşünmeden, otomatik olarak sigara yakma ve bir nefes çekme alışkanlığından kurtulmalısınız. Öyleyse ne zaman sigara yakmaya yeltenseniz ne yaptığınız konusunda bilinçli olunuz. Sonra neden sigara içmek istediğinizi düşünün. Bir şeye mi üzüldünüz? Her zaman sigara içtiğiniz mekanda mısınız? Sinirli misiniz? Eğer ne zaman ve neden içtiğinizi anlarsanız kendinizi daha iyi kontrol edersiniz.

Nikotin Ciklet ve Bantları Yardımcı Olur mu?
Nikotin çiklet ve bantları sigara alışkanlığından kurtulmanıza ve sistemli olarak nikotin bağımlılığını yenmenize yardımcı olabilir. Tütünde bulunan nikotin zararlı maddeler içerir. Oysa çiklet ve bantlardaki nikotin farklıdır, zararlı maddeler içermez. Böylece sigara içme alışkanlığından yan etkiler azaltılmış biçimde kurtulmanızı sağlar. Bantlardaki nikotin derinizden yavaş yavaş değişik dozlarda kana karışır. Sigara kullanım sıklığına bağlı olarak yüksek dozlarda başlayıp sonra düşük dozlara geçebilirsiniz.

DİKKAT !
Bant kullanıyorsanız sigara içemezsiniz. Eğer içerseniz iki kat nikotin dozu nikotin zehirlenmesine ve kalp krizine yol açabilir. Bant varken sigara içmeye devam ederseniz hastanelik olursunuz. Nikotin çikletlerine gelince, alışkanlıktan kurtulduğunuz an çikleti bırakınız. Hiç bir yöntem sizin nikotin bağımlılığınıza kesin çözüm getirmez. Bunlar sadece yardımcı yöntemlerdir. Önemli olan sizin sigarayı bırakmaya kesin kararlı olmanızdır. Çiklet veya bantlar sigarayı bırakma programında ortaklaşa kullanılır.

Öneriler
  1. Arkadaşlarınıza, ailenize kısacası çevrenizdeki herkese sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Kendinizi ilk bir-iki hafta içinde tedirgin hissedebilirsiniz. Ama bunlar geçicidir. Herkesten yardım ve anlayış beklediğinizi iletin.
  2. Kendinizi meşgul edin ve sigara içme fikrini kafanızdan uzak tutun. Spor yapabilirsiniz, hobilerinizi geliştirebilirsiniz. Sigara içmeyen arkadaşlarınızı ziyaret edin. Sigara içilen yerlerden (kokteyl, telefon konuşmaları, televizyon seyretme) kaçının.
  3. Hastane ortamı sigarayı bırakma için en uygun ortamdır. Bu ortam kontrollü ve idealdir.
  4. Bağımlılıktan kurtulursanız bir daha asla sigara içmeyin. Küçük bir nefes bile! Bir çok kişi sosyal olmak için içtikleri tek sigara ile yine bağımlı oldular unutmayın!
  5. Bir sigara içeceğinize şunları deneyin: Sigaralarınızın her zaman durduğu yere bir paket çiklet koyun, Sigara içmek istediğiniz herzaman bir bardak su için, Spora başlayın. Böylece tedirginliğiniz azalır ve alabileceğiniz kalorileri yakarsınız.
  6. Sigaralarınızı her zaman bulamayacağınız yerlere saklayın.
  7. Karton yerine paket alın.
  8. Tatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının.Düşük kalorili beslenin. Sigara bırakanlarda kilo alma sorun olabilir.

Bunları Biliyor muydunuz?
Tütüne bağlı hastalıklardan ölüm önlenebilir. ABD'de her yıl 340 bin kişi bu hastalıklardan ölüyor. Sigara içen ve yaşamları boyunca da içmeye devam eden gençlerin yarısı tütün nedeni ile öleceklerdir. Sigara içen annelerin doğacak çocukları da zarar görür. Düşük, düşük doğum ağırlığı, hamilelik komplikasyonları, bebeklik ve çocukluk dönemleri sağlık sorunları riski vardır. Sigara tüm kanser türlerinin %30'nun, akciğer kanserlerinin ise %80-90 nedenidir. Erkeklerde en sık ölüm nedeni olan kanser türü akciğer kanseridir. Kadınlarda en sık neden meme kanseri iken son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri en sık ölüm nedeni haline gelmiştir. Sigara içenlerin, içmeyenlere göre kalp krizinden ölme olasılığı iki kat, ani kalp durması riski üç kat daha fazladır. Pipo ve sigara içenlerde, içmeyenlere göre ağız ve yemek borusu kanserleri beş kat daha fazladır. Sigara, ses kaybına ve ölümünüze yol açan gırtlak kanserinin başlıca nedenidir. Sigara içenler içmeyenlere göre; zatürre, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara daha kolay yakalanır ve daha zor iyileşirler. Hatta sigara içenlerle çalışan veya yaşayan ama kendisi sigara içmeyen kişilerde bile bu göze çarpar. Çocuklarda bu durum daha belirgindir.
Aydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18.03.08, 22:04   #5 (permalink)
Administrator
 
Aydanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Diğer Bilgiler
Üyelik Tarihi: 17.01.08
Takım: Fenerbahçe
Mesajlar: 12.288
Rep Bilgileri
Rep Gücü: 170
Rep Puanı: 5247
Rep Derecesi: Aydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond reputeAydanur has a reputation beyond repute
Teşekkür Bilgileri
Teşekkürleri: 686
865 Mesajına 1.365 Defa Teşekkür Edildi.

Standart Kalori Cetveli

Kalori Cetveli

Tahıllar

Malzeme*** Birim*** Kalori
1 dilim beyaz ekmek*** 28 gr*** 90
1 dilim kepekli ekmek*** 28 gr*** 60
1 dilim kızarmış ekmek*** 15 gr*** 35
1 adet kruasan*** 200 gr*** 200
Bisküvi*** 100 gr***470
Mercimek (kuru)*** 100 gr*** 314
Arpa (kuru)*** 100 gr*** 367
Bulgur (kuru)*** 100 gr*** 371
Kuskus (kuru)*** 100 gr*** 367
Mısır (kuru)*** 100 gr*** 342
Buğday (kuru)*** 100 gr*** 364
Susam*** 100 gr*** 589
Makarna (kuru)*** 100 gr*** 339
Makarna (haşlanmış)*** 100 gr*** 85
Pirinç (kuru)*** 100 gr*** 357
Pirinç (haşlanmış)*** 100 gr*** 125


Süt ve Yumurta Ürünleri

Malzeme*** Birim*** Kalori
Yoğurt (yağlı)*** 100 gr*** 95
Süt (yağlı)*** 100 gr*** 68
Yoğurt (yağlı,meyveli)*** 100 gr*** 125
Beyaz peynir (yağlı)*** 100 gr*** 275
Kaşar peyniri (yağlı)*** 100 gr*** 413
Parmesan peyniri (yağlı)*** 100 gr*** 440
Yumurta*** 1 adet*** 80
Yumurta akı***1 adet*** 15
Yumurta sarısı*** 1 adet*** 65


Yağlar

Malzeme*** Birim*** Kalori
Tereyağı*** 28 gr*** 206
Margarin*** 28 gr*** 204
Sıvı yağ*** 28 gr*** 130


Etler

Malzeme*** Birim*** Kalori
Biftek (ızgara)*** 100 gr*** 278
Tavuk (ızgara)*** 100 gr*** 132
Tavuk göğsü (haşlanmış)*** 100 gr*** 150
Kuzu (yağlı, ızgara)*** 100 gr*** 282
Kuzu ciğeri (yağda)*** 100 gr*** 232
Pastırma*** 100 gr*** 250
Salam*** 100 gr*** 446
Sosis*** 100 gr*** 295
Sucuk*** 100 gr*** 452


Deniz Ürünleri

Malzeme*** Birim*** Kalori
Alabalık*** 1 adet*** 168
Midye*** 1 adet*** 9
İstiridye*** 1 adet*** 6
Karides*** 1 adet*** 144
Kalkan*** 100 gr*** 193
Levrek*** 1 adet*** 93
Palamut*** 1 adet*** 168
Somon füme*** 100 gr*** 171
Ton balığı*** 100 gr*** 121
Uskumru*** 1 adet*** 159
Tuzlanmış balık*** 100 gr*** 305


Sebzeler ve baklagiller

Malzeme*** Birim*** Kalori
Bakla*** 100 gr*** 72
Bamya*** 100 gr*** 36
Bezelye*** 100 gr*** 84
Börülce*** 100 gr*** 127
Asma yaprağı*** 100 gr*** 97
Taze biber*** 100 gr*** 22
Domates*** 1 adet*** 14
Enginar*** 1 adet*** 10
Ebegümeci*** 100 gr*** 48
Patlıcan*** 1 adet*** 28
Taze fasulye*** 100 gr*** 90
Brokoli*** 100 gr*** 35
Brüksel lahanası*** 100 gr*** 35
Kabak*** 100 gr*** 25
Havuç*** 100 gr*** 35
Karnabahar*** 100 gr*** 32
Kereviz*** 100 gr*** 18
Kıvırcık salata*** 100 gr*** 40
Salatalık*** 1 adet*** 11
Marul*** 100 gr*** 15
Mantar*** 100 gr*** 14
Soğan*** 100 gr*** 35
Bezelye*** 100 gr*** 89
Patates (haşlama)*** 100 gr*** 100
Ispanak*** 100 gr*** 26
Lahana*** 100 gr*** 20


Kuruyemişler

Malzeme*** Birim*** Kalori
Badem*** 100 gr*** 600
Hindistancevizi*** 100 gr*** 603
Fındık*** 100 gr*** 650
Fıstık*** 100 gr*** 560
Çam fıstığı*** 100 gr*** 600
Ceviz*** 100 gr*** 549
Patlamış mısır*** 100 gr*** 478
Kabak çekirdeği*** 100 gr*** 571
Ay çekirdeği*** 100 gr*** 578


Meyveler

Malzeme*** Birim*** Kalori
Elma*** 1 adet*** 60
Kayısı*** 1 adet*** 8
muz*** 1 adet*** 100
Kiraz*** 100 gr*** 40
Hurma*** 1 adet*** 15
İncir*** 100 gr*** 41
İncir (kuru)*** 100 gr*** 59
Greyfurt*** 1 adet*** 60
Portakal*** 1 adet*** 50
Kivi*** 1 adet*** 34
Mandalina*** 1 adet*** 50
Karpuz*** 100 gr*** 19
Kavun*** 100 gr*** 18
Şeftali*** 1 adet*** 60
Armut*** 1 adet*** 70
Erik*** 1 adet*** 8
Üzüm*** 100 gr*** 57
Çilek*** 100 gr*** 26
Aydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03.04.08, 19:33   #6 (permalink)
Mia
Katılımcı Üye
 
Mia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Diğer Bilgiler
Üyelik Tarihi: 03.04.08
Mesajlar: 47
Rep Bilgileri
Rep Gücü: 19
Rep Puanı: 113
Rep Derecesi: Mia will become famous soon enoughMia will become famous soon enough
Teşekkür Bilgileri
Teşekkürleri: 6
Thanked 1 Time in 1 Post

Standart

Yaz geliyor yine saymaya basladim hangisinde cok kalori var die:/

Nie bu erkeklerin böyle derdi yokky öff..



Paylasim icin tskler seker.
Mia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla
Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,


Seçenekler

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hentbol Nedir ve Nasıl Oynanır ? Zebani Diğer Spor Aktiviteleri 0 18.03.08 04:04
Virüs nedir? Nasıl bulaşır? Zebani Bilgisayarınızın Güvenliği 0 17.01.08 03:29
Travian nedir?Nasıl oynanır? Cansu Travian 1 12.01.08 21:43
KaLori CetveLi CadI Yemek Tarifleri 0 01.01.08 14:23


Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:30 .


Powered by: vBulletin Version 3.7.0 (Türkçe)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0 RC2
Şikayetleriniz ve Site Admini ile İletişim İçin Email Adresimiz: Tıkla
Guncelforum.net

Son Konular | Sitemap | Sitemap-2 | skype indir | Survivor kim elendi | gabile | mirc indir | cinsel sohbet | cinselsohbet


7, 427, 6, 5, 106, 463, 464, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 202, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 397, 34, 35, 36, 341, 38, 466, 40, 41, 42, 43, 44, 462, 45, 46, 47, 48, 198, 50, 51, 54, 123, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 112, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 511, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 108, 110, 113, 115, 117, 118, 119, 120, 122, 121, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 467, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 468, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 249, 248, 459, 247, 191, 512, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 199, 200, 201, 203, 204, 212, 213, 218, 346, 250, 458, 253, 254, 255, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 307, 308, 321, 317, 322, 338, 318, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 330, 331, 336, 332, 333, 334, 337, 335, 340, 342, 343, 344, 363, 348, 347, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 382, 380, 461, 384, 386, 394, 388, 389, 393, 409, 398, 399, 400, 401, 410, 411, 460, 413, 414, 417, 416, 418, 419, 420, 421, 423, 425, 428, 435, 433, 447, 448, 450, 465, 457, 481, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 478, 487, 480, 482, 483, 484, 485, 486, 489, 488, 490, 503, 504, 505, 506, 507, 510, 513, 508, 509,